L’ESPAI DE BIODIVERSITAT: UN ENTORN PER A L’APRENENTATGE

Des del curs passat, a l’Institut Escola Joan Ardèvol vam voler reconvertir l’hort en un espai de biodiversitat. Els alumnes de l’ESO van ser els protagonistes de dur a terme aquesta transformació vinculada amb els principis i trajectòria d’Escola Verda i,  que amb el lema “Els petits canvis, canvien el món”, van introduir diferents elements per tal de fer d’aquest espai un entorn viu d’aprenentatge. 

Així doncs, al llarg d’aquests mesos, s’han pogut observar diferents espècies autòctones que s’han instal·lat en els petits hotels d’insectes fets amb troncs i canyes, com les abelles solitàries i pol·linitzadores, gripaus que han utilitzat l’estanyet i una granota que s’hi ha quedat a viure, funciona amb l’ús d’una placa solar, i en el qual s’observen postes i fins i tot la presència de diferents aus com el gafarró, la mallerenga blava, la cadernera i que han nidificat a les caixes nius penjades en els pins propers i que l’estany els serveix com abeurador per a altres espècies com el gaig. A més, al voltant dels cultius d’hortalisses, s’hi van plantar plantes aromàtiques que ajuden a la millora del sòl, atrauen insectes i actuen com a control d’insectes que perjudicaven l’hort. També van plantar un fill del roure més antic del Tarragonès, que està protegit, i que esperem veure créixer.

Aquest espai pretén doncs donar a conèixer i entendre l’entorn natural com una eina pedagògica de gran vàlua, per crear sinergies favorables en les relacions, tant en l’àmbit natural com social, i alhora col·laborar en l’assoliment dels ODS aportant el nostre gra de sorra des de la participació activa de la comunitat educativa. D’aquesta manera, l’observació, l’experimentació, la comprensió i la participació activa es conjuguen junt amb la interacció, la inclusió i la coeducació amb una fita: fer minvar la nostra petjada ecològica a través de la preservació del nostre entorn proper.